Friday, April 27, 2007

Halmstad klarade sig...

Äntligen har jag fått lite tid över till att skriva av mig. Var på gång redan i måndags, men har verkligen inte hunnit den här veckan. Jobbar ju till kl 16 men har nog bara slutat i tid ett par dagar sedan jag började på nya jobbet. När jag kommer hem är det full rulle med Cajsas mat, promenad och sedan något program på tv som jag bara måste se. Idag slutade jag i alla fall i tid och har hunnit med både borstning och bad av vovven min. Efter den obligatoriska "efter kvällsmaten-promenaden" med Cajsa överraskade min älskling mig med en supergod Strawberry Daiquiri.
Nu till det här inläggets egentliga innehåll... I början av veckan gick man ut med resultatet av en granskning av vård- och medicinutbildningar i Sverige. 40% av sjuksköterskeutbildningarna och 33% av utbildningarna till specialistsjuksköterska ifrågasätts på grund av allvarliga brister. Jag visste inte ens att man hade gjort en sådan här granskning och blev väldigt intresserad av vad man hade kommit fram till. Undrade förstås om min utbildning inte var bra nog och vad det i så fall innebär för sjuksköterskor i arbetslivet att den här granskningen har gjorts. Redan nu har vi usla löner, men hur kommer lönerna att påverkas av att arbetsgivarna får nys om granskningen? Att vi faktiskt har en högskoleutbildning och en akademisk examen är ju ett av argumenten för en hög lön. Jag tror dock att resultatet av granskningen i längden kommer att leda till positiva följder för min yrkeskår. Jag har hela tiden ansett att en brist hos sjuksköterskekåren är att vi är för olika. Med det menar jag att vi inte har samma syn på vårt yrke och inte heller samma grad av utbildning. Det är många sjuksköterskor som till exempel saknar en kandidatexamen (men är väldigt kompetenta och erfarna). Bristen på högre utbildning hos vissa gör att vi som grupp går miste om ett starkt argument i löneförhandlingar. Vi som har läst sjuksköterskeutbildningen på senare år har omvårdnad som huvudämne, viket i sin tur har gett oss en kandidatexamen. Jag minns mycket väl att det var en del som ansåg att ämnet var luddigt och helt onödigt eftersom de ansåg att man inte hade någon nytta av det i det dagliga arbetet som sjuksköterska. Det var oftast de personerna som gick utbildningen som ett måste för att kunna göra de "roliga" (dvs. praktiska) delarna av arbetsuppgifterna som sjuksköterska. Som student hängde jag ofta upp mig på att jag var osäker på just de praktiska delarna av mitt kommande yrke, men nu när jag har ett par års erfarenhet som sjuksköterska är det ju absolut inte de praktiska bitarna av mitt yrke som är det kluriga. Att vara sjuksköterska är ju så mycket mer! Det handlar om att se helheten hos patienten, där de praktiska färdigheterna bara är en del av mitt dagliga arbete. I Högskoleverkets rapport kommer faktiskt detta fram när man skriver att
"bilden av sjuksköterskan som i huvudsak medicinsk assistent finns inte längre". ÄNTLIGEN säger jag bara! Vi "nyare" sjuksköterskor har detta klart för oss, men det är en ständig kamp för oss att få många av de "äldre" sjuksköterskorna att inse detta. Suck...
Vidare skriver man att "det finns studenter som talar om det vetenskapliga inslaget i utbildningen som något som inte angår dem, eftersom de "inte har för avsikt att bli forskare"." Det är inte klokt att man går en högskoleutbildning och tror att utbildningen inte ska baseras på vetenskap! Vidare skriver man angående den kliniska förlagda utbildningen:
"Sannolikt är den låga akademiska kompetensen bland handledarna en av orsakerna till att "hantverket" prioriteras. Utbildning i exempelvis vårdande samtal, i att skapa trygghet, i patientundervisning och i stöd åt närstående borde vara lika viktig men kommer ofta i andra hand. Så gör också skolningen i kritisk granskning och förnyelse av vårdarbetet."
I nyheterna från Sveriges Radio - Ekot beskrivs att det ofta är så "att studenterna går med en erfaren sjuksköterska som en skugga, och gör samma handlingar som sjuksköterskan gör". Ingen av läkarutbildningarna ifrågasätts. När det gäller praktiken menar jag är det lättare för en läkarstudent att "självständigt" träna på att använda de teoretiska kunskaperna i praktiken än för en sjuksköterskestudent. Läkarstudenter och läkare får ingen "inskolning eller introduktion" att tala om av sina kollegor, medan sjuksköterskestudenter och sjuksköterskor blir "introducerade eller inskolade" i att självständigt klara av alla moment av sina arbetsuppgifter på till exempel en avdelning. En läkare kan för det mesta vara säker på att klara sitt dagliga arbete utan att för den delen egentligen ens kunna hitta till patientens sal eller till den utrustning som kan behövas till en undersökning. Ofta står sjuksköterskor i givakt för läkare och letar fram instrument och annat för att göra läkarens dag smidigare. Sjuksköterskor måste lära sig att hantera alla instrument och att hitta runt på arbetsplatsen för att kunna arbeta självständigt. En sjuksköterska måste lära sig och ta hänsyn till alla rutiner på till exempel en avdelning och även patientens önskemål för att anses göra ett bra jobb, medan en läkare kan komma undan med att störa en patient eller en sjuksköterska mitt i lunchen utan att ifrågasättas... Inte konstigt att läkarstudenters praktiska del av utbildningen anses vara bättre än sjuksköterskors. En stor del av sjuksköterskestudenters praktik går åt till att lära sig rutiner och att passa in i arbetsgruppen, medan en läkarstudent enbart behöver koncentrera sig på att applicera teorin i praktiken.
Sen har jag en känsla av att sjuksköterskor har lättare för att kritisera varandra (på gott och ont) än vad läkare har. Kan det vara så även i den här granskningen av utbildningarna? Hur skulle det se ut om läkare kritiserade läkarutbildningen?
Intressant och så klart glädjande att sjuksköterskeutbildningen i Halmstad blev godkänd, men jag hoppas verkligen att den här granskningen leder till positiva konsekvenser för oss sjuksköterskor och blivande sjuksköterskor. Självklart ska samma krav ställas på vår utbildning som på andra akademiska utbildningar! Bedömargruppernas rapport om sjuksköterskeexamen hittar ni här.


1 comment:

Pia said...

O himmel vad intressant!! Jag hade heller ingen aning om den granskningen men ser redan här att den var "klok".. Ska absolut gå in o läsa mer! TACK!
Kramar
Pia