Saturday, October 20, 2007

Stackars läkare!

Läste en artikel på Aftonbladet om hur mycket läkare tjänar. En nyutbildad läkare beklagar sig över att han efter 5½ års utbildning bara tjänar 22500 kr i månaden. Det är ju klart en kass lön, men efter några års vidareutbildning till specialist ökar lönen ordentligt. Visserligen kan det krävas 20 års erfarenhet innan man som läkare tjänar 55000 kr/mån. Hur många års erfarenhet krävs av en sjuksköterska för att få upp lönen så mycket?? Det spelar ingen roll hur mycket vi vidareutbildar oss. Vidarutbildning belönas inte av arbetsgivaren. En distriktssjuksköterska på min arbetsplats tjänar runt 25000 i månaden, och då har hon över 20 års erfarenhet inom yrket... När kommer det en tidningsartikel om mitt yrke??

6 comments:

SideShow Surfer said...

Imorgon kanske. :)

Anonymous said...

Jag håller med om att man skall tänka på rätt nivå.
En nyutexaminerad läkare har ju ingen praktisk erfarenhet och är därför mindre värd än en ssk.
Stå därför på dig Viveca

Pia said...

Stackars Stackars läkare! Ha!!
Good point av ovanstående talare..
Kram Pia

Anonymous said...

Hej och god morgon Viveca.

Som du ju vet finns det en mängd olika kategorier människor på ett sjukhus, med allt från administratörer till läkare, ssk, usk, terapeuter, servicepersonal och även politiker. Men Nej, jag är inte ssk. Det viktiga är nog inte vad jag är eller har varit, utan min kunskap om olika fenomen. Jag har varit utanför offentlig verksamhet i några år nu, men är kanske på väg tillbaka igen. Så därför får du leva i ovisshet om min titulatur och profession, tills vidare.

Ha en skön dag.

Anonymous said...

Hej Viveca! Tyvärr så kommer nog en nyfärdig läkare fortfarande räknas som mer värd än en rutinerad ssk ett tag framöver... särskilt på sjukhusen där läkaren är värd mycket, sjuksköterskan lite och undersköterskan lite mindre.. Det blir ju inte bättre när andra sjuksköterskor blir sura när nån får en hygglig lön! Man blir lyckligare av att unna andra det bästa!! Kramar Anna. Keavy hälsar till Cajsa o tackar för en trevlig promenad:)

Anonymous said...

Det är en sjuk värld, sjukhusvärlden..helt enkelt...
Ska ta och rätta till stavningen för Keavy:)
kram