Tillbaks till titeldiskussionen igen. Som alla nu vet, så ogillar jag starkt ordet "sköterska". Man utbildar sig till sjuksköterska. När man går specialistutbildningen blir man till exempel narkossjuksköterska, distriktssjuksköterska eller barnsjuksköterska. Man blir alltså inte narkossköterska, distriktssköterska eller barnsköterska. Ni hajjar, va?! En barnsjuksköterska skulle aldrig kalla sig för barnsköterska, eftersom det är ett annat yrke. Varför skulle då andra specialistsjuksköterskor ta bort ordet "sjuk" i titeln? En distriktsläkare skulle ju inte ta bort halva ordet i titeln och bara heta distriktsare, eller? Tar man bort ordet "sjuk" framför specialisttiteln, så betyder det ju i sin tur att man efter sjuksköterskeexamen bara är "leg. sköterska".
När jag tidigare har funderat över detta har jag jämfört med till exempel arbetsterapeuter och sjukgymnaster. Inte skulle man få för sig att kalla en arbetsterapeut för bara "terapeut" och en sjukgymnast för bara "gymnast", eller?
Verkar dock som om landstinget Halland är av en annan åsikt när de söker en "gymnast" som ska utföra bedömningar och behandlingar av barn och ungdomar med funktionshinder. Denne gymnast ska även ge rådgivning och information till personal, föräldrar och övriga i patientens nätverk. Lite förvirrande
eller? Jag antar i alla fall att endast sjukgymnaster är kvalificerade för jobbet. I alla fall står det så i kvalifikationskraven. Vad tror ni?
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
4 comments:
Varför är svenska folket så titelsjuka?
Spelar det någon roll? Vilket är bäst en tjusig titel eller 2000 kr mer i månaden?
Bruno
Översanitetsstrateg
(städledare)
Hej!
Måste hålla med om föregående inlägg samt göra ett bredare utlägg kring saken. Mitt yrke är inte min titel, mina arbetsuppgifter är mitt yrke. Arbetar nu på ekonomiavdelning och min titel är specialist. Likväl på ett annat företag skulle den kunnat heta ekonomiassistent, controller, ekonom- you name it! Min poäng är att oavsett min titel så är det mina arbetsuppgifter som gör mitt yrke. Och är man inte nöjd med det så bör man kanske fundera på över i vad ens stolthet ligger. I titeln eller i arbetet man utför?
Anna Johansson
Specialist inom redovisningsfrågor
Titeln ska spegla det arbete man utför och tvärtom. Titeln ska göra det lättare för andra personer att veta vilka arbetsuppgifter jag har. Så enkelt är det. Jag och många andra yrkeskategorier inom vården har vid sidan om vår akademiska examen även en yrkesexamen och medföljande titel som är till för att användas. Varför är det så svårt?
Anna: Det går inte att jämföra din arbetssituation med min. När jag tar anställning är det som sjuksköterska. Titeln säger vilka arbetsuppgifter jag har. Det är samma sak för läkare eller sjukgymnaster. Min stolthet ligger i den kunskap jag har och de arbetsuppgifter jag utför, men en korrekt titel speglar allt detta på ett enkelt sätt.
Bruno: Klart att det spelar roll. Annars hade jag inte tagit upp ämnet. Att folk inte vet vad vår yrkesgrupp heter har stor del i att man heller ej vet vad vi har för utbildning, ansvar och arbetsuppgifter. Vi klumpas ihop med andra yrkeskategorier till ordet "sköterska" och det ordet gör det inte lättare för folk att förstå vilken yrkesgrupp som gör vad. För mig är det inte viktigt med en tjusig titel. Vet inte ens vad en tjusig titel är. Jag vill kallas för det jag har utbildat mig till och jobbar med samt ha 5000 kr mer i lön minst.
Ja herregud - den här diskussionen kommer vi kämpa med i evighet. På senaste Sjuksköterskemötet pratade vi om att vi skulle just titulera oss "sjuksköterska", inte sköterska, syster, syrra..
Tror du inte att jag finner en lapp om nästa "Syster"möte... Hopplöst!
Kramar Pia
Post a Comment